Maatschappelijk toegevoegde waarde… hoe dan?

Leestijd: 2 minuten Auteur: Klaas Pool

Niet alles wat je kunt tellen, telt mee; niet alles wat meetelt, kun je tellen. (Albert Einstein) 

Vanuit de Pool Management Groep (Pool Management & Organisatie en Versteege Search & Interim-management) werken we voor de social profit-sector. We richten ons op zorg, onderwijs en overheid: een bewuste keuze! We merken dat het meer voldoening geeft om bij te dragen aan het maatschappelijk belang, dan alleen maar veel opdrachten en veel omzet te realiseren. Natuurlijk zijn we een gewoon bedrijf, dat graag netjes de kosten en investeringen wil kunnen betalen en we houden ook graag nog wat centjes over, voor bijvoorbeeld uitbreiding van onze activiteiten.

De vraag rijst hoe je deze maatschappelijke bijdrage kunt kwantificeren. Hoe is dit op een betrouwbare manier te meten? In het verleden en recent is meermalen een aanzet gedaan tot het ontwikkelen van methodieken, zoals de SROI-analyse, om zicht te krijgen op het beoogde sociale rendement. Er bestaat een risico dat je daarbij doorslaat in het analyseren en in detail de maatschappelijke opbrengst concreet wilt hebben.

Toch is het goed om als organisatie te kijken hoe en aan welke belanghebbenden je een maatschappelijke bijdrage kunt leveren. Dan moet je wel weten wie die belanghebbenden zijn. Het meest voor de hand liggend is om te denken aan je ‘klanten’ en ‘medewerkers’. Maar denk eens verder, bijvoorbeeld de bredere maatschappelijke omgeving, de instanties die bereid zijn om je activiteiten te bekostigen, de leveranciers en de directe omgeving/buurt waar jouw organisatie gevestigd is.

Geef jezelf de opdracht om met de belanghebbenden in gesprek te gaan en hen te bevragen op wat zij belangrijk vinden en wat zij verwachten van je organisatie. Alleen dat gesprek kan al toegevoegde waarde opleveren. Je maakt verbinding en krijgt mogelijk zaken aangereikt waar je als organisatie je voordeel mee kunt doen. Belanghebbenden voelen zich gehoord, vooral als ze zien dat je ook daadwerkelijk iets doet met hun vragen en opmerkingen.

Zijn de resultaten van deze aanpak dan ook te vertalen in harde cijfers? Lang niet altijd en als je al een poging doet, loop je het risico van doelredenatie en schijnnauwkeurigheid. Maar een goed bestuurder heeft niet altijd allerlei piketpaaltjes langs de weg nodig om de route te kunnen bepalen. Het vereist wel stuurmanskunst, maar daarvoor ben je dan ook bestuurder.

Klaas Pool

Klaas Pool

Klaas Pool

Wil je reageren? Klaas is bereikbaar via e-mail op klaas.pool@versteege-search.nl en telefonisch op 06-204 021 90.