Subsidie voor ‘lastige gesprekken’

Leestijd: 1 minuten Auteur: Versteege Search

Scholen hebben nu de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor het bijscholen van docenten die behoefte hebben aan training in het voeren van lastige en uitdagende gesprekken in de klas.

Deze lastige gesprekken betreffen onderwerpen die maatschappelijk gevoelig liggen, zoals homofobie, antisemitisme, racisme, seksueel misbruik/overschrijdend gedrag, cyberpesten of stikstof. Het komt vaak voor dat deze gesprekken op school plaatsvinden. Docenten ervaren soms moeilijkheden bij het initiƫren en voeren van deze discussies, niet alleen vanwege de emotionele of heftige reacties die deze onderwerpen kunnen oproepen, maar ook vanwege hun eigen rol. Niet alle docenten zijn bekwaam om het voortouw te nemen in dergelijke klasgesprekken.

Om zowel beginnende als ervaren docenten hierbij te ondersteunen, is er een uitgebreid aanbod van bijscholingsprogramma’s ontwikkeld. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) biedt nu subsidie aan scholen om de kosten van deze bijscholing te helpen dekken.

De subsidieregeling wordt beheerd door het Expertisepunt Burgerschap. Op de website Schurendegesprekken.nl is een overzicht te vinden van het beschikbare bijscholingsaanbod. Onderwijsinstellingen kunnen zich via deze website inschrijven voor de gewenste bijscholing en naderhand subsidie aanvragen bij het Expertisepunt. Voor meer informatie over het aanvragen van subsidie, kun je terecht in de handreiking ‘Aanvragen subsidie voor scholing Schurende gesprekken‘. Deze subsidieregeling blijft van kracht tot en met eind 2025.

Logo Versteege Search & Interim-management

Versteege Search